Početna stranica

PP Telašćica


Objavljeno: 11.12.2015.Park prirode Telašćica smjestio se na krajnjem jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Ovo zaštićeno područje, proglašeno Parkom prirode 1988. godine, jedinstveno je po svojoj geomorfologiji u kojoj se ističu tri jedinstvena fenomena.

Tektonski strmac, odraz surove prirode, s pogledom na beskrajnu pučinu, štiti mirnu uvalu s unutarnje strane koja pruža sigurno utočište nautičarima. Ova surova litica, iako na prvi pogled beživotna, krije obilje životnih oblika koji su se prilagodili ekstremnim životnim uvjetima kako iznad tako i ispod morske površine.

Uvala Telašćica, jedna od najsigurnijih prirodnih luka Jadrana, poluzatvoreni je ekosustav, ranjiv na negativne ljudske aktivnosti. Usijeca se u kopno Dugog otoka gotovo osam kilometara kroz 65 kilometara obalne linije, 25 uvala te u sebi čuva šest malenih otočića.

Slano jezero Mir, potopljena krška depresija, ispunjena morskom vodom izolirani je morski sustav sa izuzetno teškim životnim uvjetima u kojima opstaju samo najizdržljiviji. Zbog svoje zatvorenosti temperature mogu doseći i 33˚C u ljetnim mjesecima i spustiti se ispod ništice u ekstremnim zimskim mjesecima.


PP Telašćica

Adresa: Sali IV 2, HR-23281 Sali
tel/fax: +385 23 377 096
e-mail: telascica@telascica.hr
           telascica@zd.t-com.hr
www.pp-telascica.hr
https://www.facebook.com/telascica