Početna stranica

PP Vransko jezero


Objavljeno: 11.12.2015.Izvrsnu priliku za aktivan odmor i bijeg od urbane svakodnevnice pruža Park prirode ''Vransko jezero'', najveće prirodno jezero u Hrvatskoj gdje možete upoznati različite tipove krajolika - od morske obale i bogatog arhipelaga, mediteranske močvare i bočatog jezera do ruralne idile ravnokotarskih naselja.

Dominantna karakteristika i temeljni prirodni fenomen Parka je posebni ornitološki rezervat koji zbog očuvanosti velikog tršćaka pruža utočište brojnim vrstama ptica, kojih je u Parku zabilježeno preko 250, među kojima su i rijetke. Još 1983. g. rezervat je uvršten na listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe), a od 2013. godine Park prirode “Vransko jezero” nalazi se i na popisu svjetski važnih močvarnih staništa (Ramsarska konvencija).

Biciklisti i ljubitelji šetnji doživjet će neopisivo iskustvo na 40 km dugoj biciklističkoj stazi oko jezera. Staza prolazi kroz vidikovce i prostore koji poprimaju veličanstveni splet boja sa neodoljivim aromatskim mirisima divljih biljaka i posebno zamamnim mirisom ljekovite kadulje. Ljubitelji ribolova mogu iskušati svoju sreću i znanje na ribarskoj lučici Prosika gdje se nalazi kanal izgrađen još u 18. stoljeću preko kojeg Vransko jezero ''komunicira'' sa Jadranskim morem.

Nezaboravni horizonti i trijumfalni zalazak sunca sa vidikovca Kamenjak svakako će vam začiniti posjetu i ostaviti vas bez daha, dok se avanturisti i alpinisti mogu prošetati novouređenom stazom koja vodi do samog jezera, te se pritom uvjeriti u složenost jednog od posljednjih močvarnih ekosustava u Hrvatskoj.

Okolica jezera obiluje kulturno - povijesnim znamenitostima od neolitskih tumulusa, liburnskih i kasnoantičkih refugija, rimskoga vodovoda, jedinstvenih kružnih rimskih osmatračnica, mletačke pogranične postaje pa sve do najvažnijeg spomenika kulturne, povijesne i graditeljske baštine od nacionalne važnosti - starog benediktinskog, a kasnije templarskog samostana iz 10. stoljeća.

Močvarna područja su iznimna područja za provođenje nastave u prirodi. Jedan od primarnih ciljeva Parka je edukacija o zaštiti prirode te promicanje održivog razvoja kroz valorizaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti, posebice kod mladih generacija, kako bi se povećalo razumijevanje o važnosti prirode i usadila svijest o potrebi njezine zaštite.

 

 

Izdvojene zanimljivosti:

 Godina proglašenja: 1999.

Površina parka: 57 km²

Međunarodna zaštita: IBA - europski važno područje za ptice (1983.)

Ramsarska konvencija - međunarodno važno močvarno stanište (2013.)

broj posjetitelja: 10 000 - 50 000

 

Sjedište uprave: Kralja Petra Svačića 2, 23210 Biograd na Moru

Broj telefona: ++385 (23) 383 181

E-mail adresa: pp.vransko.jezero@gmail.com

Web stranice: www.pp-vransko-jezero.hr


PP Vransko jezero

Adresa: Kralja Petra Svačića 2, 
            23210 Biograd na Moru
tel:  +385 (23) 38 31 81; 
       +385 (23) 38 64 52
fax: +385 (23) 38 64 53
e-mail: pp.vransko.jezero@gmail.com
www.pp-vransko-jezero.hr
https://www.facebook.com/vranskojezero/
https://www.instagram.com/pp.vransko.jezero/