Početna stranica

NP Brijuni


Objavljeno: 11.12.2015.  Nacionalni park Brijuni područje je izrazite prirodne, kulturne i krajobrazne vrijednosti čije je otočje formirano djelovanjem geoloških procesa tijekom milijuna godina.

  Brijunsko otočje proglašeno je Nacionalnim parkom i spomen područjem 1. studenog 1983. godine i danas je jedan od osam nacionalnih parkova u Republici Hrvatskoj. Svrstavanjem u ovu kategoriju zaštite određen je kao jedno od biološki najvrjednijih područja naše zemlje. Osim bioloških posebnosti, tu su i jedinstvene kulturno-povijesne i geološko-paleontološke vrijednosti.

  Sadašnje granice Nacionalnog parka utvrđene 1999. godine obuhvaćaju kopno i okolno more s podmorjem ukupne površine oko 33,9 km2. Dužina obalne linije svih otoka iznosi čak 46,8 km. Nacionalni park Brijuni čini 14 otoka, otočića i hridi, a ime je dobio prema dvama najvećim otocima unutar arhipelaga, Velikom i Malom Brijunu.

  Važno je napomenuti da more čini gotovo 80% zaštićenog prostora Nacionalnog parka i veliki se napori ulažu u njegovu zaštitu i očuvanje. U podmorju Brijuna obitavaju mnoge zaštićene i strogo zaštićene vrste, a akvatorij je izrazito značajan i kao mrijestilište riba te predstavlja reprezentativnu oazu za tipične morske organizme sjevernog Jadrana.

Za dodatne informacije posjetite našu internet stranicu http://www.np-brijuni.hr/ ili našu facebook stranicu https://www.facebook.com/npbrijuni


NP Brijuni

Adresa: Brionska 10, 52212 Fažana
tel: +385 (0) 52 525 888
fax: +385 (0) 52 521 367 
e-mail: brijuni@np-brijuni.hr
http://www.np-brijuni.hr/
https://www.facebook.com/npbrijuni